Jaren-dertig 'weerhuis', weer thuis of herenhuis?

Transformatie benedenwoning Maastrichts herenhuis. Dubbele woonfunctie 'weer' in ere hersteld.

Jaren '30 herenhuis

Of toch een weerhuis? Het pand met bouwjaar 1928 heeft twee voordeuren. Huisnummer A (links) geeft toegang aan de bovenwoning gelegen op de 2e en 3e verdieping. Huisnummer B (rechts) geeft toegang aan de benedenwoning gelegen op de begane grond en de 1e verdieping. De benedenwoning is eind jaren '70 verbouwd tot kantoor. Gelukkig zijn destijds diverse authentieke elementen bewaard gebleven. In het transformatieproces van kantoorfunctie naar volwaardige woonfunctie zullen interieurdetails zoals en-suite deuren, glas-in-lood ramen, geslepen glas, paneeldeuren en ornamenten daar waar mogelijk zorgvuldig worden opgenomen en/of worden teruggebracht in het ontwerp.

Woonfuncties

Tijdens de verbouwing in de jaren-zeventig zijn een aantal woonfuncties verloren gegaan. Zo heeft de benedenwoning in de huidige staat geen keuken en geen badkamer. Beide functies worden weer teruggebracht. Naast het terugbrengen van functies worden alle ruimtes zowel afzonderlijk van elkaar als tezamen als een geheel meegenomen in het ontwerp. Er wordt naar een totaalconcept toegewerkt, een integraal plan met het oog op de toekomst.

Raumplan

Het herenhuis kenmerkt zich door de afzonderlijke maar toch aan elkaar geschakelde kamers. Door een nieuwe verbinding te leggen tussen de tuin-/eetkamer en de nieuwe keuken blijft de 'kamerplattegrond' volledig intact. Door te spelen met de maat- en schaalverhouding van de verschillende wanddoorbraken in de constructieve wand, onstaat er een spel van doorzichten met een uitnodigend karakter. Het keukenontwerp voorziet met de 'koffiebar' in een functionele indeling van de ruimte waarbij de plafondhoogte een grote rol speelt in het spel van maat, schaal en ruimtelijke vormgeving.

Begin 20e eeuw -ontmoet- begin 21e eeuw. Honderd jaar karakter, sfeer, ruimte en stijl, waar wonen weer eigentijds wonen wordt.

Ontwerp 2020-2021.
Omgevingsvergunning gemeente Maastricht, 27 mei 2021.
Start sloopwerkzaamheden, 05 december 2022.
Laatste werkbezoek, 23 februari 2023.
19075-PHM_voorgevel.jpg19075-PHM_plattegronden.jpg19075-PHM_doorsnede-3D.jpg19075-PHM_vogelvlucht-totaal.jpg19075-PHM_doorkijk-eetkamer.jpg
19075-PHM_wanddoorbraak.jpg19075-PHM_eetkamer-muziekkamer.jpg19075-PHM_doorzicht-keuken.jpg19075-PHM_keuken.jpg19075-PHM_koffiebar.jpg