Project Tiny House: wonen op een natuur inclusieve manier

Een bewuste manier van leven en wonen. Verbonden zijn met Moeder Aarde en ervaren dat we allemaal onderdeel zijn van een groot en levend organisme.

Demonstratieproject

Werkgroep Project Tiny House is in het najaar van 2017 ontstaan naar een initiatief van Jorgen Polman (docent & kunstenaar, 1966) en is vervolgens gebouwd naar een ontwerp van Lonnie Koken (holistisch architect & vormgever, 1975). De kleine mobiele woning heeft zich gevormd als demonstratieproject met een educatief karakter en wordt gebruikt om de sociaal-maatschappelijke filosofie die ten grondslag ligt aan het project in Zuid-Limburg op de kaart te zetten. De kracht van cocreatie tussen alle partijen en lagen binnen de samenleving maakt dat het kleine huis een publieke voorbeeldfunctie vertegenwoordigt.

Eco-vriendelijk

Het Tiny House is ontworpen als demonstratie project met een educatief karakter. De sociaal-maatschappelijke filosofie die ten grondslag ligt aan dit project, vormt de basis van het ontwerp. Dit betekent dat daar waar de plek en de gebruiker normaliter een belangrijke rol vervullen in het maken van een integraal ontwerp, het Tiny House ontworpen is zonder een op voorhand aangewezen plek en zonder een vaste gebruiker en/of bewoner. Zo is de kleine, mobiele woning ontstaan voor een eenpersoonshuishouden. In afmetingen gebonden aan de buitenmaten van de gekozen 'aanhangwagen' en afgestemd op de maximaal toelaatbare hoogtemaat op de Nederlandse weg.

Binnen de gegeven grenzen is het ontwerp als één vloeiende ruimte vormgegeven. Een ruimte zonder begin en zonder einde, met een voor- en een achterdeur, in verbinding met het 'landschap'. De raamopeningen welke zijn afgestemd op de verschillende gebruiksfuncties, accentueren de ruimtelijkheid en leggen de verbinding van binnen naar buiten. Het interieur is één groot meubelstuk waarin de verschillende leefruimtes voelbaar worden. Een functionele indeling met een natuurlijk en warm karakter. Een klein maar comfortabel huis dat op meerdere niveaus bijdraagt aan een stukje bewustwording van 'anders' leven en wonen.

Door te kiezen voor en te bouwen met zo ecologisch mogelijke materialen en/of producten, draagt de architectuur van het huis bij aan een gezonde leefstijl. Gezond wonen in een gezond leefklimaat. Een ademend huis, als een jas die je aantrekt. Een 'schubbenhuid' met een natuurlijk karakter. De schubben uit Western Red Cedar hout zullen in weer en wind automatisch vergrijzen. De gekozen houtsoort is grotendeels immuun voor schimmels en bacteriën en gedijt goed in een vochtig klimaat. De architectuur, de schil van het huis, versterkt hiermee het uitermate duurzame karakter van de woning.

Educatie

Het huis is onder supervisie van Bouwmensen Limburg in Beek volledig gebouwd door leerlingen van het VISTA college Techniek. Tijdens de bouwfase heeft Project Tiny House diverse cross-overs tussen verschillende opleidingen, inloopochtenden voor geïnteresseerden, presentaties voor studenten en gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende gemeenten weten te bewerkstelligen. In de zomer van 2020 is de eerste (bouw)fase van het huis opgeleverd.

Afscheid

De tweede fase van het huis zou volledig in het teken van verduurzaming staan. Het plan was om in samenwerking met het bedrijfsleven, docenten, studenten en experts een andere kijk te vormen op maatschappelijke vraagstukken. Wat betekent het om klein, ecovriendelijk en zelfvoorzienend te leven? En wat is er nodig om dit te bereiken? Nadat het huis op twee bijzondere locaties met veel groei-potentieel heeft gestaan, is er geen ruimte gebleken voor onze misschien nog wel wat 'utopische' plannen. Dit heeft ons als werkgroep doen besluiten om de knoop door te hakken en vanaf april 2022 te stoppen met ons project.

"Met dankbaarheid voor alle inzichten gaandeweg het hele traject en met bijzonder grote dank aan alle geïnteresseerden en betrokkenen die dit demonstratieproject mede mogelijk hebben gemaakt, nemen wij na vier jaar afscheid van dit eco-vriendelijke kleine huis." ~ Lonnie Koken

Jorgen Polman ~ docent en kunstenaar
Wim Kallen ~ verteller en docent Frans
Verena Reinders ~ docent Mediavormgeving
Lonnie Koken ~ holistisch architect & vormgever

Ontwerp 2017.
Realisatie 2018-2020.
Standplaats Cottessen 2020-2021.
Standplaats kloostertuin HX Hoogcruts 2021-2022.

Videoproductie © Ivo Vaessens student Mediavormgeving.
17057-THS_gevelbekleding.jpg17057-THS_opendag.jpg17057-THS_dakramen.jpg17057-THS_spoelbak.jpg17057-THS_parketvloer.jpg17057-THS_buiten.jpg17057-THS_interieur.jpg17057-THS_tot-ziens-bouwmensen.jpg