Uitbreiding opslagloods met silobatterij Katoen Natie Nuth

De bestaande loods van Katoen Natie Nuth wordt uitgebreid met 10.000 vierkante meter magazijn en een nieuwe silobatterij met 60 nieuwe silo's. Binnen de bestaande loods wordt tevens een nieuw inpandig kantoor gerealiseerd.

Katoen Natie

Katoen Natie is een logistiek bedrijf dat in 1854 is opgericht door 4 werkende vennoten. De eerste activiteiten bestonden uit de opslag, behandeling, weging en distributie van balen katoen die op de kade van de haven van Antwerpen gelost werden. Kort daarna werd het portfolio uitgebreid met jute, koffie, ijzer, staal, fruit en groenten. In 1995 investeerde Katoen Natie voor de eerste keer in het buitenland (Frankrijk). Vandaag de dag heeft Katoen Natie meer dan 400 operationele eenheden op 150 terminals en logistieke platformen. De totale tewerkstelling is wereldwijd (in alle werelddelen) meer dan 12.000 personen.

Industriële architectuur

De grote op- en overslagcomplexen welke inmiddels in alle werelddelen door Katoen Natie worden verhuurd, worden allemaal gebouwd conform een kenmerkende huisstijl. Diameters van silo's, lengte-, breedte- en hoogtematen van magazijnen worden per locatie bekeken en afgestemd op het meest efficiënte economisch model. De magazijnen worden daarbij uitgevoerd in staalbouw met betonnen middenkolommen en de aluminium silo's worden verankerd op een rasterstructuur van beton en staal.

Uniek voor Katoen Natie op deze locatie in Nuth is dat de nieuwe silo's gecamoufleerd zijn met een door mij ontworpen grafisch camouflagepatroon. Met name gezien vanaf het Plateau van Schimmert, locatie Nuther Kruuts, zorgt het camoufleren van de silo's ervoor dat het industriële object op een architectonisch verantwoorde manier wordt opgenomen in zijn omgeving. Het grafisch ontwerp vormt een nieuw kenmerk in de huisstijl voor de projecten van Katoen Natie in Nederlands Limburg.

Teamwerk

Als architect vorm ik samen met Paul Bartelink Bouw het ontwerp- en projectteam voor alle nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten van Katoen Natie in Nederlands Limburg. Als projectteam zorgen wij er samen met Katoen Natie voor dat per project, van initiatief tot en met realisatie, de juiste specialisten en vakdisciplines worden samengebracht.

Paul Bartelink ~ bouwadvies en begeleiding
Robert Savelkoul ~ procesmanagement
Lonnie Koken ~ holistisch architect

Ontwerp 2016-2017.
Procedure omgevingsvergunning gemeente Beekdaelen 2017-2019.
Omgevingsvergunning verleend op 19 maart 2019.
Wijziging omgevingsvergunning verleend op 13 september 2019.
Realisatie 2019-2020.

Projectfoto’s hijsdag © Aron Nijs Fotografie
PE2847-KTN-Nuth_bottom-up.jpgPE2847-KTN-Nuth_mirror.jpgPE2847-KTN-Nuth_hijsbak.jpgPE2847-KTN-Nuth_me-myself-and-I.jpgPE2847-KTN-Nuth_potlood.jpgPE2847-KTN-Nuth_man-made.jpgPE2847-KTN-Nuth_sunrise.jpgPE2847-KTN-Nuth_silo-grijs.jpgPE2847-KTN-Nuth_big-bags.jpg