Black Box Mitsubishi Motors meets Katoen Natie Limburg Automotive Center

Zwarte doos Mitsubishi Motors in Born wordt uitgebreid met nieuwbouw Katoen Natie Limburg Automotive Center. Maximale inrichting van het perceel geeft ruimte aan optimale opslagcapaciteit.

Katoen Natie

Katoen Natie is een logistiek bedrijf dat in 1854 is opgericht door 4 werkende vennoten. De eerste activiteiten bestonden uit de opslag, behandeling, weging en distributie van balen katoen die op de kade van de haven van Antwerpen gelost werden. Kort daarna werd het portfolio uitgebreid met jute, koffie, ijzer, staal, fruit en groenten. In 1995 investeerde Katoen Natie voor de eerste keer in het buitenland (Frankrijk). Vandaag de dag heeft Katoen Natie meer dan 400 operationele eenheden op 150 terminals en logistieke platformen. De totale tewerkstelling is wereldwijd (in alle werelddelen) meer dan 12.000 personen.

Black Box

De grote op- en overslagcomplexen welke inmiddels in alle werelddelen door Katoen Natie worden verhuurd, worden allemaal gebouwd conform een kenmerkende huisstijl. Uniek voor de locatie in Born is dat de omhullende gevels in aansluiting op de 'zwarte doos' van Mitsubishi Motors eveneens in zwart worden opgetrokken. De onderzijde van de lichtstrook in de gevels refereert hierbij aan de dakrandhoogte van het bestaande bouwdeel van Mitsubishi Motors.

De nieuwbouw met een oppervlak van ca. 40.500m2 is opgedeeld in 6 magazijnen waarbij in het eerste magazijn een inpandig kantoor is voorzien. Het chauffeursloket en de kantoorruimtes zijn gelegen op de tweede en derde bouwlaag. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om onder het kantoor op laadvloerhoogte (vloerniveau van het magazijn) een laadperron met 3 Dock Levellers in te richten. De schuine zijde van de 'zwarte taartpunt' vormt over de volle lengte een laadkade met nog eens 34 Dock Levellers.

Teamwerk

Als architect vorm ik samen met Paul Bartelink Bouw het ontwerp- en projectteam voor alle nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten van Katoen Natie in Nederlands Limburg. Als projectteam zorgen wij er samen met Katoen Natie voor dat per project, van initiatief tot en met realisatie, de juiste specialisten en vakdisciplines worden samengebracht.

Paul Bartelink ~ bouwadvies en begeleiding
Robert Savelkoul ~ procesmanagement
Lonnie Koken ~ holistisch architect

Ontwerp 2016-2019.
Procedure omgevingsvergunning gemeente Sittard-Geleen 2019-2022.
Omgevingsvergunning fase I gemeente Sittard-Geleen, 19 april 2021.
Omgevingsvergunning fase II gemeente Sittard-Geleen, 13 mei 2022.
Wijziging omgevingsvergunning fase I gemeente Sittard-Geleen, 18 augustus 2023.
Start bouw wijziging fase I, 18 september 2023.

Videoimpressie resultaat verplant 18 stuks bomen, 19 april 2021.
Visualisaties verhuurbrochure, 31 mei 2021.
Drone luchtfoto grondwerken © Aron Nijs Fotografie
PE2777-KTN-LAC_render-docks.jpgPE2777-KTN-LAC_entree-kantoor.jpgPE2777-KTN-LAC_render-kopgevel.jpg