Ontwerp energieneutrale woning met geïntegreerd glaskunstwerk

Levensloopbestendig en energieneutraal wonen op loopafstand van de Brunssummerheide.

Heidserpark

Het brede perceel aan de Heidserparklaan in Heerlen wordt gekenmerkt door het vrije uitzicht in de richting van het Heidserpark, als uitloper van de Brunssummerheide. Met het oog op de toekomst is het de wens van de opdrachtgever om een levensloopbestendige woning te realiseren en bewust te kiezen voor een duurzaam 'houtbouwstysteem'.

Energieneutraal

Om het energieneutrale aspect op de bouwlocatie zo optimaal mogelijk te benutten, is in het ontwerpproces rekening gehouden met oriëntatie, bezonning en een zo compact mogelijke buitenschil. Dit heeft in dialoog met de opdrachtgever een traditionele woonvorm opgeleverd. De woning is naast de levensloopbestendige indeling op de begane grond, ontworpen met een volwaardige eerste verdieping voor 3 slaapvertrekken, een extra badkamer en een separaat toilet.

De archetypische woonvorm van het hoofdvolume wordt aan de zuidzijde omhuld door een geheel uit hout opgetrokken bouwvolume. Het hoofdvolume is ontworpen met een dakafwerking uit zonnepanelen en het houten volume wordt in de energieneutrale ontwerpgedachte voorzien van een vegetatiedak. In materiaalgebruik is gezocht naar een 'zachte' natuurlijke uitstraling om de woning mee te laten deinen in de overgang van woonwijk naar Heidserpark, naar Brunssummerheide.

Glaskunstwerk

Uniek aan deze woning is dat het glaskunstwerk uit de oude woning geïntegreerd wordt in het nieuwbouwplan. Het houten volume wordt aan de oostzijde middels een knik in de daklijn geaccentueerd, waardoor het van origine horizontale glaskunstwerk, vertikaal in de gevel geplaatst kan worden. De situering van het kunstwerk maakt dat het 'kleuren lichtspel' zowel binnen als buiten met name door de ochtendzon een prominente rol krijgt toebedeeld. Het glaskunstwerk legt daarnaast letterlijk de verbinding tussen de twee woonlagen.

Schetsontwerp met goedkeuring welstandscommissie gemeente Heerlen.
Ontwerp 2018.
18061-WQH_Heidserpark.jpg18061-WQH_tekening-situ.jpg18061-WQH_tekening-bg.jpg
18061-WQH_impressie-interieur.jpg18061-WQH_glaskunstwerk.jpg18061-WQH_impressie-voorgevel.jpg