Natuurinclusief ontwerp eco-lodge voor één persoon

Een Tiny House ontworpen als eco-lodge aan de voet van de 'citadel' in Luik. Slechts één ruimte waarin alle facetten van het wonen in één oogopslag zichtbaar zijn.

Locatie

De met stapelstenen gemetselde muren waarlangs je je omhoog begeeft vormen de grens tussen het lager gelegen plein 'Saint-Léonard' en de rustige natuur op de berghelling. De plek wordt voor de helft overdekt door de bladerdeken van een grote esdoorn. Wanneer je naast de esdoorn staat en bergopwaarts kijkt, heb je vrij uitzicht over een open bergweide. Kijk je vervolgens bergafwaarts, dan heb je vrij uitzicht over het langgerekte plein 'Saint-Léonard'.
 

Wonen in essentie

Ontwerp een essentiële ruimte die locatiegebonden is en waarin het wezen van het wonen tot uitdrukking komt. Organisatie van dag en levensritme binnen een ruimte. Bepaling van plaats. Definitie van grenzen van interieur en exterieur. Definitie van de ruimte in relatie tot licht en materialisatie.
 
Programma: Minimaal wonen, zitten, eten, slapen en hygiëne. Een eco-lodge voor korte verblijven van 2 tot 3 dagen met als doel de natuur te bestuderen. De eco-lodge wordt bewoond door 1 persoon en bestaat uit 1 verdieping.

Wonen op de berghelling

De leefruimte is onderverdeeld in 3 woonzones, elk met een ander focuspunt. Laag - het slapen en wassen, met als focuspunt de kleine zoogdieren die langs de stenen muur lopen. Midden - het koken, onder de beschutting van de boom. Hoog - het studeren, met als focuspunt het uitzicht en de zoogdieren op de bergweide.

De ruimte maakt je constant bewust van het wonen op de berghelling. De vloer volgt de niveaus van het maaiveld en het dak volgt de natuurlijke glooiing van de kruin van de boom.

Ontwerp 2009.
AP1_situatie-snede.jpgAP1_overzicht.jpgAP1_plattegrond.jpgAP1_schets-snede.jpg
AP1_pleinzicht.jpgAP1_dakaanzicht.jpgAP1_impressie-01.jpgAP1_impressie-02.jpg