Levensloopbestendige uitbreiding woning Oirsbeek

Ontwerpen met respect voor de (directe) omgeving laat de ontwerp-puzzelstukjes mooi in elkaar vallen.

Ligging

De twee-onder-een-kapwoning is gelegen aan de Grachtstraat in het Zuid-Limburgse kerkdorp Oirsbeek. De Grachtstraat was van oorsprong de verbindingsweg tussen Oirsbeek (vernoemd naar het vroegere riviertje de Oirsbeek) en Gracht, een voormalig buurtschap dat heden ten dage aan Oirsbeek vast is gegroeid.

PVE

Het is de wens van de bewoners om de gedateerde bestaande uitbreiding aan de achtergevel in zijn geheel door nieuwbouw te vervangen en deze nieuwbouw samen met de bestaande vrijstaande garage te combineren tot één integrale en levensloopbestendige leefruimte. Een welkome ontwerp-uitdaging voor dit ontwerp is het hoogteverschil in het omringende terrein.

Metselverband

De nieuwe voorgevel van de bergruimte ligt in hetzelfde vlak als de voorgevellijn van de aangrenzende garage van de buren. Om de eenvoud van het ontwerp te versterken en eenheid en rust in het (voor)gevelbeeld te creëren, is naast toepassing van dezelfde handvorm baksteen, eveneens het 'halfsteens blokverband' overgenomen van het aangrenzende bouwdeel op de erfafscheiding met de buren.

Voorliggend ontwerp kan volledig vergunningsvrij gerealiseerd worden.
Definitief ontwerp, 15 juni 2022.
Planbeoordeling gemeente Beekdaelen, 23 augustus 2022.
Realisatie in eigen beheer opdrachtgever.
22094-GHO_plattegrond.jpg22094-GHO_halfsteens blokverband.jpg
22094-GHO_impressie-achtergevel.jpg22094-GHO_doorsnede.jpg22094-GHO_impressie-achtergevel-doorkijk.jpg