Oriëntatie op het groen, de tuin als natuurlijke habitat

Tijdens de bouwwerkzaamheden in Schimmert, worden de nieuwe leefruimtes op de begane grond al tastbaar. Van twee-onder-een-kapwoning naar optimaal levensloopbestendig wonen in de tuin.

Groot Haasdal

Langs de doorgaande weg tussen Schimmert en Meerssen ligt het gehucht Groot Haasdal. Het perceel waar deze twee-onder-een-kapwoning op gelegen is, grenst aan de zuidzijde aan een vrij van bebouwing gehouden stukje landschap. Reden temeer om de 'vrijheid' die de achtertuin te bieden heeft optimaal te benutten en het woongenot te vergroten.

Levensloopbestendig

Het is de wens van de opdrachtgever(s) om de twee woonverdiepingen tellende woning te transformeren naar een woning die ook gelijkvloers van alle benodigde leefruimtes is voorzien. De nieuwe keuken vormt straks de schakel tussen 'voorhuis en achterhuis'. Door de bestaande oriëntatie van de tuin en de ligging van eigendomsgrenzen, draagt de uitbreiding bij aan het vinden van de juiste balans tussen woning en tuin. Een groot gedeelte van de bestaande achterbouw wordt afgebroken en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp weer opnieuw opgebouwd.

Verticaal

Het beoogde resultaat is een uitbreiding omkleed door een huid van verticale houten delen. De raamvlakken zijn volledig afgestemd op hele plankmaten, de werkende breedte van de houten geveldelen. Er ontstaat een verticale gevelritmiek. De natuurlijk vergrijzde uitstraling van het hout legt de verbinding naar het groen.

Ontwerp 2019-2020.
Realisatie 2020.
19072-WGS_plattegrond.jpg19072-WGS_gevel-snede_WIT.jpg
19072-WGS_ruwbouw-stelkozijnen.jpg19072-WGS_ruwbouw-ramen.jpg