Archetypisch kader met behoud van landschappelijke doorkijk

Nieuwbouw in de tuin van een Rijksmonumentale mergelhoeve vormt schakel tussen lintbebouwing en achterliggend landschap.

Landschappelijk

Het buurtschap Terblijt wordt gevormd door de (lint)bebouwing aan beide zijden van de relatief smalle, hellende doorgaande weg. Terblijt telt enkele Rijksmonumentale hoeves, waarbij de wit geschilderde mergelhoeve met bouwjaar 1723 (gevelsteen) de oudste is in het rijtje. De met oog voor detail aangelegde bloementuin en de achterliggende huisweide met fruitbomen, maken 'vrij' en landschappelijk wonen op deze unieke plek in het Limburgse heuvellandschap mogelijk.

Archetype

De vormgeving van de nieuwe overdekte buitenruimte is een afgeleide van de archetypische woonvorm. Een archetypisch kader waarmee de landschappelijke doorkijk vanaf de doorgaande weg behouden blijft en waarbinnen alle gewenste gebruiksfuncties zijn opgenomen.

Naturel

Een natuurlijke uitstraling en in maatvoering een ondergeschikte rol ten opzichte van de hoeve, maken dat de nieuwbouw als 'tuinpaviljoen' samenvloeit met de omgeving. Het naturel zinken dak (met matte patina) zorgt voor een onderhoudsvriendelijke en waterdichte ruimte en sluit qua kleurstelling aan op de door weer en wind te vergrijzen houten gevelbekleding.

Omgevingsvergunning is verleend door de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Ontwerp 2019.
Realisatie 2020.
19069-CCT_doorkijk-bestaand.jpg19069-CCT_situatie.jpg
19069-CCT_doorkijk-impressie.jpg19069-CCT_achtergevel.jpg19069-CCT_goot-detail.jpg