Project Tiny House wonen op een natuur inclusieve manier

Een bewuste manier van leven en wonen. Verbonden zijn met Moeder Aarde en ervaren dat we allemaal onderdeel zijn van een groot en levend organisme.

Filosofie

Werkgroep Project Tiny House bestaat uit vier gedreven personen. De (levens)filosofie die ten grondslag ligt aan dit project, is de gemeenschappelijke deler die ons met elkaar verbindt. De bouw van ons Tiny House draagt bij aan het uitdragen van ons gedachtengoed. Het streven is om zoveel mogelijk ecologische materialen te gebruiken en te zoeken naar de juiste energiebalans, met als doel om zo minimaal mogelijk milieubelastend te bouwen, te wonen, te leven.

Architectuur

Het Tiny House is ontworpen als demonstratie project met een educatief karakter. De sociaal-maatschappelijke filosofie die ten grondslag ligt aan dit project, vormt de basis van het ontwerp. Dit betekent dat daar waar de plek en de gebruiker normaliter een belangrijke rol vervullen in het maken van een integraal ontwerp, het Tiny House ontworpen is zonder een op voorhand aangewezen plek en zonder een vaste gebruiker en/of bewoner. Zo is de kleine, mobiele woning ontstaan voor een eenpersoonshuishouden. In afmetingen gebonden aan de buitenmaten van de gekozen 'aanhangwagen' en afgestemd op de maximaal toelaatbare hoogtemaat op de Nederlandse weg.

Binnen de gegeven grenzen is het ontwerp als één vloeiende ruimte vormgegeven. Een ruimte zonder begin en zonder einde, met een voor- en een achterdeur, in verbinding met het 'landschap'. De raamopeningen welke zijn afgestemd op de verschillende gebruiksfuncties, accentueren de ruimtelijkheid en leggen de verbinding van binnen naar buiten. Het interieur is één groot meubelstuk waarin de verschillende leefruimtes voelbaar worden. Een functionele indeling met een natuurlijk en warm karakter. Een klein maar comfortabel huis dat op meerdere niveaus bijdraagt aan een stukje bewustwording van 'anders' leven en wonen.

Door te kiezen voor en te bouwen met zo ecologisch mogelijke materialen en/of producten, draagt de architectuur van het huis bij aan een gezonde leefstijl. Gezond wonen in een gezond leefklimaat. Een ademend huis, als een jas die je aantrekt. Een 'schubbenhuid' met een natuurlijk karakter. De schubben uit Western Red Cedar hout zullen in weer en wind automatisch vergrijzen. De gekozen houtsoort is grotendeels immuun voor schimmels en bacteriën en gedijt goed in een vochtig klimaat. De architectuur, de schil van het huis, versterkt hiermee het uitermate duurzame karakter van de woning.

Bouwlocatie

Ons huis wordt gerealiseerd door leerlingen van het VISTA college Techniek, onder supervisie van Bouwmensen Limburg in Beek. Gedurende de gehele bouwperiode organiseren wij op elke laatste donderdagochtend van de maand voor geïnteresseerden een inloop-ochtend. Er is dan gelegenheid tot het stellen van vragen, en belangrijker misschien, de echte 'woonsfeer' kan geproefd en gevoeld worden!

Jorgen Polman ~ kunstenaar en fotograaf
Wim Kallen ~ verteller en docent Frans
Verena Reinders ~ docent Mediavormgeving
Lonnie Koken ~ holistisch architect

Ontwerp 2017.
Realisatie 2018-2020.

Videoproductie © Ivo Vaessens student Mediavormgeving
17057-THS_kopgevel.jpg17057-THS_gevelbekleding.jpg17057-THS_opendag.jpg17057-THS_dakramen.jpg17057-THS_spoelbak.jpg17057-THS_parketvloer.jpg17057-THS_buiten.jpg