Uitbreiding in houtbouw als verzachting naar de tuin

Totaalconcept in houtbouw zorgt voor versmelting tussen bestaand en nieuw en verzacht het harde karakter van de strakke baksteenarchitectuur.

Baksteenarchitectuur

De bestaande hoekwoning uit 1999-2000 vormt de sluitsteen van een aaneengeschakeld woonblok in een kindvriendelijke woonwijk in Elsloo. De onder moderne architectuur gebouwde rijwoningen zijn opgetrokken in een strakke rode strengpers baksteen. Het is de wens van de opdrachtgever om de woning op de begane grond uit te breiden en met name de kleine, ietwat donkere hoekkeuken te transformeren naar een ruimtelijke leefkeuken.

Leefkeuken

De meest optimale indeling van de keuken maakt het mogelijk om een zo groot mogelijke gevelopening te realiseren. Licht en ruimte zijn kernwoorden die deze in vormgeving eenvoudig gehouden uitbreiding typeren. Het resultaat is een functionele leefkeuken met optimaal tuincontact. Door de bestaande houten vloerafwerking te versmelten met de uitbreiding, ontstaat een ruimtelijke eenheid tussen bestaand en nieuw.

Houtbouw

De uitbreiding sluit qua vormgeving volledig aan op de strakke architectuur van de bestaande woning. Door te kiezen voor een in alle opzichten 'duurzaam' bouwprincipe in houtbouw, wordt in een vroeg stadium op alle vlakken meegedacht in het realiseren van een 'gezonde' woon- en leefruimte. Het ontwerp van de met houten delen afgewerkte gevel, zorgt voor een gebalanceerde overgang tussen de 'harde' baksteenarchitectuur en het zachte karakter van de eveneens nieuw aangelegde tuin.

Ontwerp 2017.
Realisatie 2018.
17051-WDE_tekening-bg.jpg17051-WDE_start-bouw.jpg17051-WDE_houtbouw-01.jpg17051-WDE_houtbouw-02.jpg17051-WDE_houtbouw-03.jpg17051-WDE_lamellen-detail.jpg
17051-WDE_totaal-01.jpg17051-WDE_leefkeuken.jpg17051-WDE_kookeiland.jpg17051-WDE_tuindeur.jpg17051-WDE_lamellen-01.jpg17051-WDE_overlap.jpg17051-WDE_zetwerk.jpg