DE KRACHT VAN CO-CREATIE: SAMEN STERK!

Alle schakels in een bouwketen zijn van essentiële waarde. Alleen samen komt een bouwboom tot bloei.

Holisme

Mensen vragen mij wel vaker waarom ik mijzelf "holistisch architect" noem. Het is een titel waarmee ik mijn persoonlijke levensvisie verhelder. Aan klanten die mij deze vraag wel eens stellen probeer ik mijn visie op een eenvoudige manier uit te leggen. "Wanneer er iets aan de achterdeur verandert, kan ik niet alleen naar deze achterdeur kijken. Om tot een passende oplossing te komen kijk ik naar alle 'aspecten' die gekoppeld zijn aan deze achterdeur. Met andere woorden zal ik de hele woning in relatie tot het gebruik van ruimte bekijken. Zo laat een achterdeur mij tegelijkertijd ook naar de voordeur kijken. Daarbij is de meest optimale vorm van architectuur in mijn beleving wanneer binnen en buiten met elkaar verbonden zijn." Vanuit mijn overtuiging dat álles met elkaar verbonden is, stippel ik mijn levenspad uit en geef ik vorm aan de verschillende ontwerpopgaves die op mijn pad komen.

Bouwboom

Na de bouwvak van 1997 ben ik in de functie van aankomend tekenaar gaan werken en heb ik als jonge vrouw langzaamaan kennis mogen maken met een wereld die ook wel de bouwwereld wordt genoemd. Gaandeweg mijn carrière heb ik meermaals mogen ondervinden dat de verschillende takken van een bouwboom* niet of nauwelijks met elkaar samenwerken. Partijen vegen vaak alleen voor hun eigen deur en daar waar het ene vakgebied over gaat in het andere, laat een bouwboom geregeld bladeren vallen. Als architect begeef ik mij vooraan in de bouwketen en begint een (potentiële) opdracht altijd met een gesprek met de klant. Vaak in eerste instantie voor beide partijen oriënterend van aard. Op het moment dat er een "samenwerking" tussen mij en de klant tot stand mag komen, kan het ontwerpproces beginnen. Ontwerpen is in dialoog zijn met elkaar.  Zonder informatie van de klant kan er simpelweg geen integraal plan ontstaan.

Kracht

Vooraan in de bouwketen betekent in mijn beleving enkel en alleen de eerste schakel zijn. Met de overtuiging dat ieder mens zijn eigen unieke kwaliteiten heeft, zijn alle partijen in een bouwketen van gelijke en essentiële waarde. Als architect kan ik nog wel zo'n fraai detail bedenken, maar als de technische uitvoerbaarheid niet haalbaar is, dan ga ik graag met de uitvoerende partij in gesprek om tot de beste (esthetisch en bouwkundig) compromis te komen. Uiteraard is mijn streven altijd naar een op voorhand perfect ontwerp, maar blijven leren van elkaar door samen te werken en gaandeweg het bouwproces durven te verbeteren, daarin schuilt voor mij de kracht van co-creatie. Het in dialoog zijn en blijven, ook tijdens de uitvoeringsfase, maakt dat een bouwboom pas echt tot bloei kan komen met een duurzaam en uniek bouwwerk als eindresultaat!

Nieuwbouw koetshuis Terblijt.
Van eerste ontwerpgedachte tot oplevering, 2019-2022.
Uitvoering door Aannemers- en Timmerbedrijf M. Nederlands.

* Mijn fascinatie voor bomen maakt dat ik graag de boom als metafoor gebruik.
19069-CCT_poort.jpg19069-CCT_aannemer-binnenkant.jpg19069-CCT_aannemer-buitenkant.jpg19069-CCT_werktekening.jpg
19069-CCT_tuindeuren.jpg19069-CCT_tuingevel.jpg19069-CCT_tuinzijde.jpg