OPNAME RIJKSMONUMENTALE VAKWERKBOERDERIJ

Deze Rijksmonumentale boerderijwoning vormt het rechter gedeelte van het hoofdgebouw dat uit twee vakwerk boerderijwoningen bestaat. De ligging met een fenomenaal uitzicht nodigt uit om deze woning traditioneel en eco-vriendelijk in ere te herstellen.

Cottessen

Het gehucht Cottessen telt slechts 14 boerderijen en/of woonhuizen en behoort tot een van de best bewaard gebleven buurtschappen van Zuid-Limburg. De vakwerkhuizen Cottessen 12-13 dateren uit 1560 en zijn gerealiseerd in houtskeletbouw. Van oudsher worden de twee aan elkaar geschakelde huizen/boerderijen omringd door verschillende 'annexen' waardoor een bijzonder historisch gebouwenensemble is ontstaan, bekend onder de naam Hoeve ten Bosch.
 

Vakwerkhoeve

Anno 2020 vormen de inmiddels Rijksmonumentale woonboerderijen nog steeds het middelpunt van de plek. Het ensemble is nog steeds gerangschikt in een open-carrévormige opstelling rondom een gezamenlijk erf. Twee ommuurde terrassen op het tegenwoordige erf geven de historische bouwkaders aan van twee inmiddels vervallen schuren/stallen.

Cottessen 12 wordt al geruime tijd verhuurd als vakantiewoning voor grotere groepen. Cottessen 13 daarentegen is op dit moment nog in 'vervallen' staat. Samen met het ontwerp van een nieuwe 'annex' aan dit rechter deel van de vakwerkboerderij, wordt de gehele restauratie en realisatie uiteindelijk volledig eco-vriendelijk uitgevoerd.

Opname en controle bestaande situatie Cottessen, 19 april 2022.
Digitalisering en herziening definitief ontwerp, 09 mei 2022.
19074-PPC_voorgevel-Cottessen-13.jpg19074-PPC_voorgevel_nr13.jpg
19074-PPC_plattegrond_nr13.jpg19074-PPC_vakwerk-leemvakken.jpg